fredag 8 februari 2013

Vegetarisk LCHF - Palak paneer med kardemummavitkålsris!Hur har det kunnat ta mig 28,5 år innan jag provade att laga egen palak paneer?! Det är ju superenkelt och så himla gott! Ska prova lite justeringar på paneeren nästa gång (dvs osten) efterom en hel liter mjölk bara blev typ en dl ost och det kändes som lite slöseri, jag tror att det kanske blir mer med yoghurt eller fil till. Men det räckte iaf till två portioner. Nästa gång ska jag göra tikka masala!


Paneer - 2 port
1 l gammaldags mjölk
1 dl fil/naturell yoghurt
1/2 citron

Koka upp mjölken under omrörning. Precis när den kokat upp, tillsätt först fil/yoghurt, och sedan citronen, allt under omrörning. Låt det komma ihop sig så att det börjar dela sig och klumpa. Vätskan ska vara genomskinlig och resten ordentligt klumpigt. Häll alltihop över antingen ett kaffefilter eller i en silduk/ren handduk i en sil. Låt all vätska rinna av. Sen beskriver andra sajter hur man ska lägga den i bakduk, forma den och trycka ut den sista vätskan i ca 30 min-1 timme genom att sätta något tungt över, samt att forma den genom att ställa det tunga på som en press. Eftersom det blev ganska lite av en sats, rekommenderar jag att göra 2-3 satser på en gång.


Palak paneer LCHF - 2 port
300g bladspenat (lätt urkramad, om den varit frusen)
Paneer på 1l gammaldags mjölk, skuren i mindre bitar
ca 1-2 dl grädde
ca 1 dl creme fraiche
1 finhackad tomat
2-3 msk tomatpuré
1 krm senapsfrön
1 krm hel spiskummin
1/2-1 msk kardemummakärnor (kardemummakärnorna kan bli lite trista att plocka ur och de är oftast för hårda för att äta, så de kan skippas)
1 krm gurkmeja
1/2 tsk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad röd chili
1/2 msk garam masala
smör
salt

Förbered alla kryddor innan! Det går ganska fort när det börjar steka. Smält smör och lägg i senapsfrön, låt dem börja poppa. Häll då i spiskummin tills den bubblar. Lägg sen i spenaten och kardemumman och låt steka en stund. Ha i salt, gurkmeja, ingefära, vitlök, och chili. Låt det steka ihop och vätska komma ut några minuter. Häll i en del av grädden. Lägg i paneeren och låt den steka ihop med kryddorna en bra stund. Lägg sen i tomat, tomatpuré och garam masala. Häll i mer grädde samt creme fraiche tills det har en bra konsistens. Smaka av med salt samt ev. mer garam masala. Mumma!


Vitkåls-"ris"
1/4 vitkålshuvud
1-2 dl grädde
2-3 msk philadelphia
1/2-1 msk kardemummakärnor (kan ev. skippas)
salt & peppar

Skär vitkål i små, tunna bitar och lägg i en bunke. Häll över kokande vatten, använd stavmixer och mixa kålen till småbitar i storlek som ris i vattnet. Häll sen av vitkålen i en liten sil och få ur så mycket vatten som möjligt. Smält smör och stek vitkålen i grädden, philadelphian och kardemumman. Låt i princip all grädde koka bort och vitkålen bli mjuk. Låt vitkålen puttra ganska länge så grädden riktigt kokar in, men om det blivit för mycket grädde så häll av den. Philadelphian och grädden får också bort den lite beska vitkålssmaken, och kardemumman ger lite indisk smak på "riset"

Inga kommentarer: