söndag 19 april 2009

Wok hos syrran

Idag traskade jag ner till syrran och lagade mat ihop med henne. Det är fördelen med att hon bor några hundra meter bort, man kan traska över spontant och det är ju helt klart mycket roligare att laga mat ihop med någon annan.

Utmaningen med dagens mat var att kombinera viktväktar-points, som hon använder sig av, och GI som jag använder. I hennes diet ska man inte äta för mycket fett, i min är fett inget problem men man ska däremot ha mycket protein och nästan inga kolhydrater. Syrran kan nästan äta hur mycket potatis hon vill - jag äter inte potatis alls... Dessutom är hon köttis. Kombinationen blev en wok med grönsaker och quorn, med lite av varje i. Det såg extremt fräscht ut när det låg där i wokpannan! Idag kan jag tyvärr inte räkna på kalorierna, för jag vet inte exakt hur mycket av varje vi hade. Dock kollade jag innehållet på alla förpackningar och ingen av det har särskilt mycket kolhydrater i sig. Några saker kommer längst ner dock.


Grönsakswok med quorn och kokosmjölk

Lite drygt 4 port, måtten nedan är dock på känn
En påse (300g) quornbitar
Purjolök (ca 7 cm), smalt skivad
Vitkål, skivad i smala strimlor
Haricots verts (ca 1 stor näve)
Broccoli (haricots vertsen och broccolin överfyllde tillsammans en djup tallrik i fryst tillstånd)
En burk minimajs
3 färska champinjoner
En halv paprika (mest för färgens skull)
En näve färsk spenat
Några matskedar soja (svampbaserad)
ca 2 tsk panang curry paste (röd)
En burk kokosmjölk
Olivolja
Salt, peppar
(Torkad vitlök)
Sesamfrön till garnering
En lime

Värm wokpannan med olivolja i, fräs vitkål och purjo i den. Blanda i broccoli, haricots verts, minimajs, svamp, spenat och paprika när det verkar lämpligt (paprika, spenat och svamp tar kortast tid). Låt grönsakerna steka på medelvärme tills de är hyfsat mjuka. Häll i soja längs vägen som får såsa in sig med grönsakerna. Gör ett "hål" i mitten, lägg i currypastan och blanda ut den i den vätska som finns under grönsakerna. Häll därefter i kokosmjölken (som skall värmas upp lite innan genom t.ex. att spola varmt vatten på burken) och blanda med currypastan och därefter ihop med grönsakerna. Häll på quornbitarna, blanda ihop med grönsakerna och låt stå och sjuda en stund så att quornen blir genomvarm. Strö lite sesamfrön på vid servering. Pressa en limeklyfta över varje portion.


Näringsvärde:
Quorn
per 100g: 103 kcal - protein 14g, kolhydrater 11,8g, fett 2,6g
Purjolök
per 100g: 28,4 kcal - protein 1,5g, kolhydrater 5,2g, fett 0,2g
Vitkål per 100g: 22,8 kcal - protein 1,4g, kolhydrater 4g, fett 0,1g

Haricots verts per 100g: 25g kcal - protein 1,5g, kolhydrater 4g, fett 0,2g
Broccoli (fryst) per 100g: 25,8 kcal - protein 3,4g, kolhydrater 2,3g, fett 0,3g
Champinjoner per 100g: 24 kcal kcal - protein 2,5g, kolhydrater 2,9g, fett 0,2g
Paprika per 100g: 27,4 kcal - protein 1g, kolhydrater 5,2g, fett 0,2g
Spenat per 100g: 14,6 kcal - protein 1,9g, kolhydrater 0,6g, fett 0,5g
Kokosmjölk per 100g: 208 kcal - protein 2g, kolhydrater 2,8g, fett 21,3g

Inga kommentarer: