lördag 8 september 2007

Visa häst på utställning

Jag börjar inse att det den här bloggen kommer bli, är svaret på alla frågor som leder till mina andra bloggar. Därför börjar jag helt enkelt med dagens fråga:


"Hur visar jag min häst på utställning?"

Förhoppningen med att visa upp hästen är ju att visa den från dess bästa sida. Då börjar egentligen själva visningen redan hemma på stallplan, dels genom många timmars övning och dels genom att se till att hästen ser så bra ut som möjligt när den kommer till utställningen.

Tvätta hästen väl. Om den har vita tecken eller vit man & svans, tvätta dem med vitschampo. Jag tycker personligen att Ekol-schampo är bäst, alternativt att tvätta med Yes men då får man tänka på att det verkligen tar bort allt fett. Vitschampo använder jag Martin&Carr&Day:s, dvs Canter/Gallop-serien, och jag använder samma pälsglans och man- & svansglans. En del tycker att håret blir för flygigt av det märket, men jag tycker att det är det bästa. En del använder barnolja i man och svans istället för pälsglans, det är en smaksak. Oljan gör manen tyngre, men å andra sidan blir det jobbigt att hantera. Dessutom kan en fluffig man ibland vara effektiv för att dölja vissa små brister.

Nåja. Om du har en shetlandsponny eller en annan ras med lång man så kan det vara en god idé att dela manen. Då görs det direkt efter tvättning, och efter det så sätter man i gummisnoddar i manen som håller den på plats. Olika personer gör olika, men jag föredrar att göra lösa flätor längst upp i manen, dvs bara 2-3 omtag och sen fast med snodden och inte fläta hela vägen. Reglerna säger att manen inte får vara vågig, så direkt när jag kommer till utställningsplatsen åker tofsarna ur och eventuella vågor borstas ur. Fläta gärna ihop luggen på kvällen innan, då blir den inte lika fluffig och det kan vara snyggare på ston som ska vara feminina att de inte har så stor och fluffig lugg - dock skall den gärna vara lång! Om hästen har kort man så skall den ryckas så den ser välvårdad ut, en handsbredd är standard. Det är också lämpligt att knoppa manen om nu hästen har kort man. Det är t.ex. standard på ridponnyer och halvblod. Andra raser gör det inte, t.ex. har welshar ofta "mellanlång" man och då är det bättre att låta den hänga.

Klipp skägget! Det avgör jättemycket om hästen har långa strån under hakan, det ser ovårdat ut och kan ge en sämre käklinje. Klipp därför försiktigt bort utstickande hår under hakan, men akta så att det inte blir hackigt. Samma sak gäller för öronen, klipp bort utstickande hår eller sånt som klumpat ihop sig.

När jag kommer till utställningsplatsen borstar jag av hästen, reder ut man och svans (som dock redan har mängder av pälsglans i sig) och sen återstår en massa putsande och framför allt en massa sprayande av pälsglans... Jag förbrukar stora mängder pälsglans, det kan aldrig bli för mycket pälsglans! Det är däremot inte okej att ha glitter i päls eller man & svans.

På mina shetlandsston använder jag nätta grimmor i samma färg som hästen, alternativt en vit grimma av bomullsband (köpt i Skottland, men rätt enkel att göra själv). Vilket som passar hästen är individuellt så det kan vara värt att prova. På en del hästar gör vitt att huvudet ser mindre ut, på andra har det motsatt effekt. Se till att ha ett långt och bra grimskaft till (jag använder ett snyggt hundkoppel).

Värm upp hästen väl innan! Det är mycket tråkigt att springa rakt ut från transporten och in i ringen för hästen får inte chansen att göra sitt bästa under de förutsättningarna. Spring dock inte så mycket att hästen tröttnar, lagom är bäst. Träna på att ställa upp som om ni står framför en domare. Då märker du snart på vilket humör hästen är, och då vet du hur du ska anpassa din visning efter det.

När du väl kommer in i ringen så går alla hästar i klassen först "på ring", dvs längs fyrkantsspåret. Jag har alltid ett spö med mig när jag visar, även om jag inte behöver det. Det går att förfina sina kommandon till hästen väldigt mycket med hjälp av ett spö, och då ser det snyggare ut i ringen.

Något väldigt viktigt att tänka på är att samma sekund som hästen går ut ur transporten så är det bedömning! Domare är inte blinda, de ser hästen även om de inte för sekunden står precis framför dem i ringen. En snygg häst lägger man märke till på långt avstånd, och lyckas man fånga domaren redan då så har man massor av gratis i ringen. När ni väl är i ringen måste du se till att hästen hela tiden gör sig så bra som möjligt. Den skall vara pigg och alert, skritta på bra, stå stilla när den ska det och ha öronen framåt så mycket som möjligt. När ni kommer in i ringen så gör domaren en allmän titt och får en första bild av kvaliteten på ringen och på alla specifika hästar. Redan här avgörs en stor del av intrycket!

Därefter plockar domaren in varje häst för sig en och en. Tänk på att även om det inte är din häst som är framme för din bedömning så kan domaren se din häst! När det är din tur så går du fram till domaren och ställer upp hästen. Om den har delad man så spelar det ingen roll vilken sida den står på, har den manen på en sida så ska man ställa upp med den manfria sidan mot domaren enligt traditionen, men det är naturligtvis bäst att ställa upp med hästens snyggaste sida mot domaren helt enkelt. Hästen skall stå med "öppen sida" mot domaren, vilket innebär att det benpar som är närmast domaren skall vara långt ifrån varandra, och det bortre benparet skall vara närmare varandra. På det sättet ser domaren alla ben, och hästen gör sig bäst på det sättet. Försök att inte få för långt mellan benen dock, det behöver t.ex. inte vara så långt mellan frambenens nivå för att det ska vara rätt. Det viktigaste är dock att hästen står still! Det finns inget egenvärde i att krångla med benuppställningen om hästen inte står stilla, det är bättre att koncentrera sig på att vara lugna. Om hästen står stilla och du känner den och vet att den är snäll (och det är en shetland) kan du sätta dig på huk framför, och sen vifta försiktigt med spöet bakom dig eller vid sidan för att få hästen att ta fram öronen. Det kan också gå med något som prasslar, eller en godis som luktar gott.Ibland vill domaren titta på hästens tänder, för att se att den inte har över- eller underbett eller annat bettfel. För att undvika smittspridning så är det oftast du som visare som visar tänderna. Håll isär hästens läppar och visa domaren, det räcker.

När domaren är nöjd med er uppställning så skall ni skritta. Ta sikte mot en punkt och gå rakt mot den. Titta inte på hästen, då kommer ni inte att gå rakt! Gå sen rakt ifrån domaren, så långt banan räcker. Utnyttja alla metrar ni har! När ni skrittar så tittar domaren på hästens benställning och rörelsemekanik. När ni kommit längst bort på banan så säger domaren åt er att vända, och då vänder man alltid ifrån sig, åt höger. Gå samma raka väg tillbaka, rakt mot domaren - domaren kommer att flytta på sig så gå bara rakt på! Under skritten håller du tyglarna eller grimskaftet i båda händerna.

Sen när ni gått hela vägen tillbaka så vänder ni igen, och då säger domaren förmodligen till er att vända och trava. Stoppa över tygeländen i högerhanden så att du har hela grimskaftet/tygeln i ena handen. Trava sedan banan upp, vänd och trava tillbaka. När ni travar så kan det vara bra att låta tygeln vara lite "lång", dvs håll inte handen direkt under munnen utan en bit ifrån så att hästen får lite utrymme att röra sig. När jag visar shetland så håller jag handen nästan över hästens huvud eller hals och låter den röra sig fritt. Se till att trava på ordentligt, men försiktig så att inte hästen slår över i galopp.

När traven är klar så vill domaren ofta se hästen uppställd igen (om man lyssnar nog kan man ibland höra vad domaren ger hästen för kritik...), så då ställer du upp som första gången. Därefter skall domaren titta på övriga hästar i klassen. När domaren är nöjd - ta din sista chans att visa upp hästens trav och trava ut från banan (eller tillbaka till din plats)! Kanske har hästen inte riktigt visat sig från sin bästa sida, då kan du hoppas att domaren ser hästen fortfarande. När du sedan står och väntar på att de andra ska bli klara - se till att hästen står snyggt, ifall att domaren skulle titta åt ert håll!

Så snart alla hästar är klara skall allihop gå "på ring" igen, dvs skritta längs fyrkantsspåret. Ta chansen att visa upp hästens skritt igen! Oftast är poängen redan klara vid det här laget - men det händer att domaren ändrar i sista stund, så ta chansen! Domaren kommer sedan att rangera hela gruppen, dvs ställa dem i den ordning de hamnar i placeringslistan. Har du tur så hamnar du först - ibland gör man det inte. Går hästen sist så skall minen vara glad ändå, ibland kan man gå sist och ändå få toppenpoäng!

Sedan tittar domaren en sista gång, och till sist får var och en ställa upp framför domaren igen och då läser domaren upp sin kritik och hästens poäng. Har du haft turen att vinna klassen med tillräckliga poäng så kanske inte domaren läser upp poängen, utan då skall ni tillbaka igen för championatsklassen. Ibland går även 2:or vidare, beroende på reglerna och om domaren tror att den kan ha chans att t.ex. bli Reserv Best In Show.

Kom ihåg att det är samma häst du åker hem med som du hade när du kom! Har det inte gått bra så kanske hästen hade en dålig dag, eller så hade ni inte övat ordentligt - försök igen! Det kan alltid bli bättre!

4 kommentarer:

Lina sa...

Bra inlägg! :)

Lina sa...

Bra inlägg! :)

MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK sa...

Jättebra skrivet och en fin blogg.
Mimmis

Martina sa...

Jätte bra och sakligt! Tack